IZBJELJIVANJE ZUBI


KOME SE PREPORUČA IZBJELJIVANJE ZUBI?
Zubi mogu imati promijenjenu boju uslijed vanjskih diskoloracija koje nastaju u caklini zbog pojačanog konzumiranja kave, čaja, crnog vina, pušenja i one se u ranom stadiju mogu otkloniti pjeskarenjem zuba. Međutim tijekom godina postaju intenzivnije tako da se u tim slučajevima izbjeljivanjem mogu postići uspješni rezultati. Drugi uzrok su unutarnje diskoloracije koje su posljedica odlaganja kromogenog materijala u dentin i caklinu. Mogu biti povezane s traumom zuba, nekrozom pulpe, lošim punjenjem korijenskog kanala, amalgamskim ispunima i tetraciklinska obojenja. U većini slučajeva se može postići znatno posvjetljenje boje zubi, ali konačan rezultat ovisi o vrsti diskoloracije.

KOJE SU KONTRAINDIKACIJE ZA IZBJELJIVANJE ZUBI?
Kontraindikacije za izbjeljivanje zubiju su parodontna oboljenja, karijesi, oštećenja cakline, preosjetljivost zubi, protetski radovi u području fronte, trudnoća i dojenje.

KOJE METODE IZBJELJIVANJA ZUBI POSTOJE?
Zubi se mogu izbijeliti na nekoliko načina, a rezultat ovisi o vrsti izbjeljivanja. Izbjeljivanje uz pomoć lampe za izbjeljivanje (Zoom 2 lampa) daje najbolje i najvidljivije rezultate u jednoj posjeti. Prije toga zubi trebaju biti sanirani i profesionalno očišćeni, te ispolirani. Sam postupak izbjeljivanja traje 45 min. Postupak uključuje zaštitu gingive i sluznice, premazivanje zubi gelom koji se osvjetljava Zoom 2 lampom te se na taj način dolazi do aktivacije gela tj. njegovog maksimalnog učinka. Trajnost boje koja je dobivena takvim načinom izbjeljivanja je godinu do dvije što ovisi o konzumaciji pigmentiranih pića i hrane, te o oralnoj higijeni. Trenutno je ova metoda izbjeljivanja najučinkovitija, najbrža i najsigurnija jer se radi pod kontrolom stomatologa sa najkvalitetnijim i najunapređenijim materijalima i opremom koja je danas na tržištu.

Izbjeljivanje uz pomoć udlaga u prosjeku traje 2 tjedna. Sastoji se u tome da pacijent tijekom noći u individualno izrađenu udlagu nanese gel za izbjeljivanje i nosi ga 6-8 sati dnevno, ovisno o jačini gela i obojenju.

Izbjeljivanje avitalnog ili endodontsko liječenog zuba radi se tako da se u krunu tog zuba stavi sredstvo za izbjeljivanje koje ostaje u njemu 3 dana i za to se vrijeme zub izbijeli.

KOJE SU NUSPOJAVE IZBJELJIVANJA ZUBI?
Kod nekih pacijenata može se pojaviti lagana preosjetljivost zubi tijekom ili nakon tretmana koja prolazi kroz par dana. Preporučljivo je nakon tretmana koristiti paste za osjetljive zube ili neki od profesionalnih gelova koje ćemo Vam preporučiti. Svaka osoba nije kandidat za izbjeljivanje. Žuti i žuto-smeđi zubi se lakše izbjeljuju od zubi plavo-sivih nijansi.

Kome se preporuča izbjeljivanje zubi? - zubi mogu imati promijenjenu boju uslijed vanjskih diskoloracija koje nastaju u caklini zbog pojačanog konzumiranja kave, čaja, crnog vina, pušenja i one se u ranom stadiju mogu otkloniti pjeskarenjem zuba. Međutim tijekom godina postaju intenzivnije tako da se u tim slučajevima izbjeljivanjem mogu postići uspješni rezultati. Drugi uzrok su unutarnje diskoloracije koje su posljedica odlaganja kromogenog materijala u dentin i caklinu. Mogu biti povezane s traumom zuba, nekrozom pulpe, lošim punjenjem korijenskog kanala, amalgamskim ispunima i tetraciklinska obojenja. U većini slučajeva se može postići znatno posvjetljenje boje zubi, ali konačan rezultat ovisi o vrsti diskoloracije.

Koje su kontraindikacije za izbjeljivanje zubi?- kontraindikacije za izbjeljivanje zubiju su parodontna oboljenja, karijesi, oštećenja cakline, preosjetljivost zubi, protetski radovi u području fronte, trudnoća i dojenje.

Koje metode izbjeljivanja zubi postoje? - zubi se mogu izbijeliti na nekoliko načina, a rezultat ovisi o vrsti izbjeljivanja. Izbjeljivanje uz pomoć lampe za izbjeljivanje (Zoom 2 lampa) daje najbolje i najvidljivije rezultate u jednoj posjeti. Prije toga zubi trebaju biti sanirani i profesionalno očišćeni, te ispolirani. Sam postupak izbjeljivanja traje 45 min. Postupak uključuje zaštitu gingive i sluznice, premazivanje zubi gelom koji se osvjetljava Zoom 2 lampom te se na taj način dolazi do aktivacije gela tj. njegovog maksimalnog učinka. Trajnost boje koja je dobivena takvim načinom izbjeljivanja je godinu do dvije što ovisi o konzumaciji pigmentiranih pića i hrane, te o oralnoj higijeni. Trenutno je ova metoda izbjeljivanja najučinkovitija, najbrža i najsigurnija jer se radi pod kontrolom stomatologa sa najkvalitetnijim i najunapređenijim materijalima i opremom koja je danas na tržištu. Izbjeljivanje uz pomoć udlaga u prosjeku traje 2 tjedna. Sastoji se u tome da pacijent tijekom noći u individualno izrađenu udlagu nanese gel za izbjeljivanje i nosi ga 6-8 sati dnevno, ovisno o jačini gela i obojenju. Izbjeljivanje avitalnog ili endodontsko liječenog zuba radi se tako da se u krunu tog zuba stavi sredstvo za izbjeljivanje koje ostaje u njemu 3 dana i za to se vrijeme zub izbijeli.